Saradnja privrednih komora Novog Sada i Banjaluke

Područna privredna komora Banjaluka i Regionalna privredna komora Novi Sad potpisale su danas sporazum o saradnji kojim će biti obezbeđeno proširenje privredne saradnje, uklanjanje carinskih barijera i priznavanje sertifikata između ove dve oblasti. Na ovaj način biće otklonjene prepreke u oblasti carinskih propisa i izvršen pritisak na organe koji donose propise i prave zastoj u kvalitetnijem radu obe privrede. Robna razmena između RS i Srbije raste iz godine u godinu i u ovoj godini u RS očekuje se pokrivenost uvoza izvozom od 60 odsto. Današnji susret privrednika otvoriti je mogućnost potpisivanju još nekoliko ugovora, a privrednicima je obećano da će im biti produžena ruka i pomoći će im se da imaju što manje problema.

Saradnja privrednih komora Novog Sada i BanjalukePodručna privredna komora Banjaluka i Regionalna privredna komora Novi  Sad  potpisale  su danas sporazum o saradnji kojim će biti obezbeđeno proširenje privredne saradnje, uklanjanje carinskih barijera i priznavanje sertifikata između ove dve oblasti.

Predsednik Područne privredne komore Banjaluka Nikola Tolimir rekao je da će na ovaj način biti otklonjene prepreke u oblasti carinskih propisa i izvršen pritisak na organe koji donose propise i prave zastoj u kvalitetnijem radu obe privrede.

"Privrednici i jedne i druge regije imaju poverenja u komore i na ovaj način pokušavamo da našu saradnju podignemo na viši nivo. Srbija i Privredna komora regije Novi Sad su u smislu saradnje sa nama na prvom mestu, a privatizacijom `Telekoma` se našoj privredi izuzetno pomoglo", rekao je Tolimir.

On je dodao da robna razmena između RS i Srbije raste iz godine u godinu i da se u ovoj godini u RS očekuje pokrivenost uvoza izvozom od 60 odsto.

"Nadam se da će današnji susret privrednika otvoriti mogućnost potpisivanju još nekoliko ugovora, a privrednicima smo obećali da ćemo im biti produžena ruka i pomoći im da imaju što manje problema", najavio je Tolimir.

Prema njegovim riječima, RS u Srbiju najviše izvozi električnu energiju i uvozi hladno valjani lim, a veliki uvoz ostvaruje se i u prehrambenoj industriji.

On je istakao da najveći problem postoji u razvoju malih i srednjih preduzeća, jer ona nemaju razrađenu infrastrukturu, što bi se moglo poboljšati zajedničkim nastupima na sajmovima privrede gde bi bili  predstavljeni njihovi potencijali.

Predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad Dragan Lukač rekao je da su privrednici obe oblasti zainteresovani za proširenje saradnje, jer je region Novi Sad najrazvijeniji u Srbiji, što bi mogao biti podstrek i za razvoj banjalučke regije.

"Današnji sporazum proširiće delovanje između naših privreda i naš zadatak koji smo imali susretom privrednika je već ostvaren", rekao je Lukač.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik